2005 - 2009 YILLARI ARASI ETKİNLİKLER

 

 

Ulusal Drama Semineri 2009’un Ardından

 

Drama ve Katılımcılık konulu Türkiye 11. Drama Liderleri Buluşması ve Ulusal Drama Semineri 2009 sona erdi.

 

19 – 21 Haziran 2009 tarihleri arasında Ankara‘da gerçekleştirilen seminerde bildiri sunumu oturumları, proje sunumları, söyleşi, forum ve atölye çalışmaları yer aldı.

 

Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Maltepe İlköğretim Okulu ve Ekin Sanat Merkezidesteğiyle gerçekleşen seminer başta Ankara olmak üzere İstanbul, İzmir, Aydın, Bolu, Kocaeli, Bursa, Çanakkale, Sakarya, Samsun, Eskişehir, Edirne, Gaziantep, Malatya, Adana, Şırnak ve Antalya’dan katılımlarla gerçekleşti.

 

UDS onur ödülü bu yıl 1943 yılında “okullarda dramatizasyon isimli kitabı yayınlayan eğitimci Selahattin Çoruh’a verildi.

Prof. Dr. Sevinç Sokullu’nuun onur konuğu olduğu seminer kapanışta yapılan “giderken” isimli değerlendirme forumu ile sona erdi. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

2009 Yılsonu Gösterisi

 

Oluşum Drama Enstitüsü, Ankara Drama Atölyesi çocuk ve ergen grupları Yılsonu Gösterisi 14 Haziran 2009 Pazar günü yapıldı.

 

Oluşum Drama Atölyesi Ankara çocuk ve ergen grupları kayıtları Eylül ayında, atölye çalışmaları ise Ekim ayında başlayacaktır.

 

Çocuklarla Sanat; Daha Güzel Bir Dünya İçin Sanat… 

"Eğitimde Drama" Kitabı Yayında

 

Türkiye 10. Drama Liderleri Buluşması ve Ulusal Drama Semineri 2008 kitabı “eğitimde drama” yayınlandı. 

YİBO Öğretmenlerine Drama Atölyesi

 

İlköğretim Okullarına Yardım Vakfı – İLKYAR tarafından yürütülen program çerçevesinde, çeşitli okullardan Ankara’ya gelen öğrenci ve öğretmenlere 28 Haziran 2009 Pazar günü ODTÜ Sürekli Eğitim Merkezi‘nde drama eğitimi düzenlendi.

 

YİBO Öğretmenlerine düzenlenen atölye çalışmasını drama eğitimcisi Naci Aslan yürüttü. Prof. Dr. Aysel Köksal Akyol koordinatörlüğünde yürütülen eğitimlere Oluşum Drama Enstitüsü Bolu temsilcisi Öğr. Gör. Gülşen Yegen’de katıldı.

 

 

Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Öğrencilerine Eğitimde Drama Dersi

 

Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi Eğitimi Bölümü 2. sınıf öğrencilerine iki yıldır, kurumumuz drama lideri Bil. Uzm. Derya Özer liderliğinde sürdürülen ve Oluşum Drama Enstitüsü merkezinde gerçekleştirilen “eğitimde drama” dersi 20 Mayıs 2009 tarihi itibariyle sona erdi. Eğitimde drama dersinde başlıca temel drama çalışmaları, okulöncesi etkinliği ile drama yöntemi arasındaki farklar, teknikler çalışıldı ve uygulama örnekleri yapıldı.

Gençlerle Drama

 

29 Mayıs 2009 günü, OR-AN Rotaract Kulübü üyelerine drama atölyesi düzenledik. Enstitümüz drama eğitimcisi Naci Aslan liderliğinde Marinem Otel’de gerçekleştirilen atölyede temel drama çalışmaları yapıldı.

 

Isınma çalışmalarının ardından doğaçlama yoluyla yansılanan imgeler üzerinde odaklanılan çalışma toplu yaratıcılık örnekleriyle devam etti ve grubun topluca yarattığı makine ile sona erdi.

ORFF Yaklaşımı Atölyesi III

 

9 Mart – 27 Nisan 2009 tarihleri arasında Uzman Nuran Barut liderliğinde “Orff Yaklaşımıyla Temel Müzik Eğitimi III” atölyesi düzenliyoruz.

 

Atölyenin son kayıt tarihi 5 Mart 2009 olup, atölye Oluşum Drama Enstitüsü merkezinde Pazartesi akşamları gerçekleşiyor.

Drama Projeleri Savunmaları

 

2009 yılı Şubat ayı itibariyle projelerini tamamlayan lider adayları 20 Mart 2009 Cuma günü proje savunmalarını yaptılar.

 

Okulöncesi alanında yapılan projelerin ağırlıkta olduğu savunmaları Drama Liderlik Programı 6. aşama katılımcıları da izledi.

 

12 oturumluk uygulamaya dayalı projeler Ankara’da çeşitli okulöncesi ve ilköğretim kurumlarında, kurum yöneticilerinin de desteğiyle gerçekleştirildi.

Eğitimde Drama Kuramları Atölyesi

 

Eğitimde Drama Kuramları Atölyesi 24 - 25 Ocak 2009 tarihlerinde düzenlenecek olup,  20. yüzyılın ilk yarısından günümüze dramanın gelişimi, belli başlı İngiliz kuramcı/uygulamacıların görüşlerinin irdelenmesi yoluyla takip edilecektir. 

 

Harriet Finlay Johnson’dan Gavin Bolton’a giden bu yolda asal olarak kuramsal bir irdeleme yapılacak, ancak özellikle yola döşenen taşların benzerlik ya da farklılıklarının vurgulanabilmesi amacıyla, zaman zaman uygulamalara yer verilecektir.

 

Doç. Dr. Tülin Sağlam
Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim Üyesi

 

 

Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Drama Semineri

 

Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce düzenlenen öğretmenlere hizmet içi drama eğitimi semineri 15 Aralık 2008 - 5 Ocak 2009 tarihleri arasında, Ayhan Sümer Anadolu Lisesi Salonun’da gerçekleştirildi.

 

Oluşum Drama Enstitüsü drama eğitmenleri tarafından yürütülen seminer 45 saatlik bir eğitimi içerdi.

 

Seminerde başlıca; temel drama çalışmaları, temel kavramlar, gelişim ve drama, drama dersinin yapılandırılması, süreç dramanın yapılandırılması, drama teknikleri, müzede drama, eğitim yöntemi olarak drama, bireysel gelişim için drama, sanat akımları ve drama, gelişim özellikleri, dramatik eğitimin dünyadaki ve ülkemizdeki tarihi konularında çalışıldı.

 

Oluşum Drama Enstitüsü drama eğitimcisi Naci Aslan koordinatörlüğünde gerçekleşen seminerde;

Prof. Dr. Aysel Köksal Akyol (Ankara Üniv. ÇGE Bölümü)
Uzm. Ali Akın Akyol (Ankara Üniv. BMYO. Bölümü)
Derya Özer (T.C. MEB Özel Aktif Oluşum Drama Kursu)
Araş. Gör. Gökçe Karaman (Ankara Üniversitesi EBF),
Gökçen Özbek ve Aslı Avcı (Oluşum Drama Enstitüsü),
Drama eğitimcisi Naci Aslan (Oluşum Drama Enstitüsü),

eğitim verdiler.

 

Ulusal Drama Semineri – 2009

 

Türkiye 11. Drama Liderleri Buluşması ve
Ulusal Drama Semineri 2009

drama ve katılımcılık
19 – 21 Haziran 2009 Ankara  

2009 Hitit Yılı – Müzede Drama

 

2009 Hitit Yılı nedeniyle 16 Kasım 2008 Pazar günü Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘nde müzede drama çalışması gerçekleştirdik.

 

Drama eğitimcisi Naci Aslan liderliğinde yürütülen çalışma Oluşum Drama Enstitüsü Ankara Drama Liderlik Gruplarının 5. ve 6. aşama katılımcıları ile gerçekleştirildi.

 

Isınma çalışmasının ardından susuzluğa karşı baraj yapmak isteyen Hitit Kralı ile susuzluğu önlemenin tek yolunun Prensi kurban etmek olduğuna inanan Kahin arasındaki çatışmanın konu edildiği doğaçlama yapıldı. Rol kartlarının kullanıldığı doğaçlamanın ardından ünlü Kadeş Savaşı çalışmaya başlanıldı.

 

Firavun Ahenaton ve karısı Nefertiti‘nin kızı olan Kraliçe Ankhsenamon‘un Hitit Kralı Şuppiluliuma‘ya yazdığı mektup üzerine bir çalışma yapıldı. Mektup Pankuş’ta uzun bir tartışmaya neden olur) çalışmanın odağını oluşturmaktaydı. 18 Yaşındaki kocası Tutankamon’un ölümünün ardından kendisine soylu bir eş seçmek için Hitit Kralı’na mektup yazan Kraliçe olumsuz yanıt alınca ikinci bir mektup daha yazar ve ardından Kadeş barış antlaşması ile sonlanan süreç başlar.

 

Çalışma sonunda Purulli Şenliği düzenlendi. Sunum ritüelinin ardından, Hititli bir askerin evine duyduğu özlemi anlatan şarkı grup tarafından ritm aletleriyle birlikte seslendirildi.

 

Geçmişi öğrenmek; bugünü anlamlandırmak ve geleceği planlamak için…

Orff Yaklaşımı Atölyesi II. Grup

 

20 Ekim – 1 Aralık tarihleri arasında Nuran Barut liderliğinde düzenlediğimiz “Orff Yaklaşımıyla Temel Müzik Eğitimi: Şarkılar, Oyunlar, Danslar” atölyesini, gösterilen yoğun ilgiden dolayı ikinci kez düzenliyoruz.

 

22 Aralık 2008 – 9 Şubat 2009 tarihleri arasında düzenlenecek atölye kayıtları devam ediyor. Son kayıt tarihinin 20 Aralık olduğu atölye yine Oluşum Drama Enstitüsü merkezinde Pazartesi akşamları gerçekleştirilyor.

 

Balıkesir’de Drama

 

“Eğitimde Öğrenen Merkezli Bir Yöntem: Drama” semineri drama eğitimcisi Naci Aslan tarafından Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

 

Fakültenin konferans salonunda, 25 Aralık 2008 Perşembe günü saat 14.00’de, oldukça kalabalık bir katılımla gerçekleşen seminer iki bölümden oluştu. Birinci bölümde Aslan, görsel materyal kullanarak drama hakkında kuramsal bilgiler verdi ve soruları yanıtladı. İkinci bölümde ise uygulamaya geçildi.

 

Eğitimde drama hakkında örnekler içeren uygulama bölümü, değerlendirme ile son buldu.

 

Arı Koleji İlköğretim Okulu Öğretmenlerine

Drama Semineri

 

17 Aralık 2008 Çarşamba günü 15.30’dan itibaren ARI KOLEJİ İlköğretim Okulları öğretmenlerine yönelik drama semineri düzenledik. Seminer drama eğitimcisi Naci Aslan’ın drama hakkında genel bilgileri verdiği sunumla başladı ve sunumdan sonra atölye çalışmalarıyla devam etti.

 

Seminerde Naci Aslan “Hayat Bilgisi ve Drama”; drama liderlerimizden Gökçen Özbek “Dil Eğitimi ve Drama”ve Aslı Avcı “Matematik Eğitimi ve Drama” isimli atölyeleri gerçekleştirdiler. Yetmiş beş civarında öğretmenin katıldığı seminerden sonra değerlendirme yapıldı.

Okulöncesinde Drama Atölyesi

 

Prof. Dr. Aysel Köksal Akyol liderliğinde “Okulöncesinde Drama” atölyesi düzenledik. 13. Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında, Oluşum Drama Enstitüsü’nde gerçekleştirilen atölyeye okulöncesi öğretmenleri, çocuk gelişimi uzmanları ve drama liderleri katıldı.

 

Akyol, kısa bir ısınma çalışmasının ardından okulöncesi yaş grubu çocuklarıyla yapılabilecek bir oturum gerçekleştirdi. Oldukça hareketli geçen oturumun ardından değerlendirme yapıldı.

İlköğretimde Drama Atölyesi

 

13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali kapsamında “İlköğretimde Drama” konulu atölye çalışması düzenledik. 17 Kasım 2008 Pazartesi günü Oluşum Drama Enstitüsü’nün Ankara Büklüm Sokağı’ndaki genel merkezinde düzenlenen atölyeyi drama eğitimcisi Naci Aslan yürüttü.

 

Katılımcılara kısa bir kuramsal bilgi verilmesinin ardından, uygulamalı olarak sürdürülen atölyede, ilköğretim çocuklarıyla yapılabilecek örnekler üzerinde duruldu.

 

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf Ankara şubesi tarafından 13 yıldır Ankara’da düzenlenen festival iki hafta süreyle Ankaralı pek çok oyunu izleme olanağı sunuluyor. Nice festivallere…

 

 

Anne Kalbi Dergisi

“Okulöncesinde Drama”

 

Drama liderimiz Bil. Uzm. Derya Özer‘in “Okulöncesinde Drama” isimli yazısı Anne Kalbi dergisi ikinci sayısında yayınlandı.

 

Okulöncesi alanda uzun yıllardır çalışan Özer’in yazısını Paylaşım/Kuramsal bölümde bulabilirsiniz. 

Bir Öğrenme Alanı Olarak Müzeler Semineri

 

Kurumumuz drama eğitimcisi Naci Aslan, Antalya Kent Müzesi ve Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Bir Öğrenme Alanı Olarak Müzeler Semineri”ne katıldı.

 

Aslan 27 Ekim 2008 tarihinde Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Başöğretmen Atatürk Konferans Salon’unda düzenlenen seminerde “Müzede Drama” konusunda sunum yaptı.

İnsanlararası İletişim ve Etkileşim

 

Oluşum, Halkbank’ın iki ayda bir yayınlanan Kurumsal İletişim Dergisi olan “Halkbank’ta Beraber”in 11. sayısının (Eylül - Ekim) “atölye” köşesinde yer aldı.

İnsanlararası İletişim ve Etkileşim başlığı altında yapılan kısa tanıtım için dergi çalışanlarına teşekkür ederiz.

Eğitimde Yaratıcı Drama

 

17 Ekim 2008 Cuma günü saat 18.00’de İzmir’de eğitimde yaratıcı drama konulu söyleşi gerçekleştirdik. Etkinlik Buca Belediyesi, Doğa Sanat Merkezi ve Oluşum Drama Enstitüsü tarafından ortaklaşa düzenlendi.

 

Oluşum Drama Enstitüsü kurucusu drama eğitmeni Naci Aslan ile Doğa Sanat Merkezi kurucusu ve Oluşum Drama Enstitüsü İzmir temsilcisi Gökhan Tekin’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlik Buca Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

ORFF Yaklaşımı Atölyesi

 

Oluşum Drama Enstitüsü Ankara Drama Atölyesi’nde Orff Yaklaşımıyla Temel Müzik Eğitimi – Şarkılar, Oyunlar, Danslar atölye çalısması düzenledik.

 

Uzman Nuran Barut liderliğinde gerçekleşen atölye 20 Ekim 2008 tarihinde başladı. Pazartesi akşamları 18.30-21.00 saatleri arasında yürütülen atölye 1 Aralık 2008 tarihinde sona erdi.

 

Katılımcılar son çalışmadan sonra katılım belgelerini aldılar.

Fethiye’de “Eğitimde Yaratıcı Drama” Söyleşisi

 

25 Ekim 2008 Cumartesi günü saat 13.00’de Fethiye/Muğla’da eğitimde yaratıcı drama konulu söyleşi gerçekleştirdik.

 

Özel Fethiye İlköğretim Okulu iş biriliği ile gerçekleştirilen söyleşiye konuşmacı olarak Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim görevlisi, Oluşum Drama Enstitüsü Bolu Temsilcisi Gülşen Yegen katıldı.

 

Oldukça ilgi gören söyleşi Fethiye Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Salonu’nda gerçekleştirildi.

Yetişkinlere Drama Yaşantı Grupları

 

Garanti Emeklilik Hobi Kulüpleri kapsamında yetişkinlere yönelik drama yaşantı grupları düzenliyoruz. Oluşum Drama Enstitüsü, yapılan anlaşma gereği Garanti Emeklilik tarafından düzenlenen hobi kulüpleri projesine program ortağı oldu.

 

Ankara, İstanbul ve İzmir’de düzenlenecek etkinlikler, yetişkin yaşantı grupları kapsamında yürütülecek.

Öğretmenlere Eğitimde Drama Semineri

 

Ankara’da faaliyete geçen ATEK Koleji öğretmenlerine 2 Eylül 2008 Salı günü saat 13.00’de “Eğitimde Drama”semineri düzenledik.

 

Öğretmenlerimizin sınıfta uygulayabilecekleri drama örneklerinin verildiği çalışma, okulların açılması ve okula yeni başlayan çocuklarla ilgili doğaçlama ile sona erdi.

 

Çalışmaya 30 civarında öğretmen katıldı. Semineri Oluşum Drama Enstitüsü drama lideri Naci Aslan yürüttü.

Ulusal Drama Günü Kutlu Olsun…

 

2008 Ulusal Drama Bildirisi bu yıl Prof. Dr. Sevinç Sokullu hocamız tarafından yazılmıştır.

 

YARATICI DRAMA: YENİDEN KENDİMİZ OLMAYA DÖNÜŞ  

UDS 10 Yaşında

 

Türkiye 10. Drama Liderleri Buluşması ve Ulusal Drama Semineri 2008 (UDS) bu yıl eğitimde drama konusuyla 10. kez düzenlendi.

20-22 Haziran tarihlerinde İstanbul Marmara Eğitim Kurumları-Maltepe Üniversitesidesteğiyle Marmara Eğitim Köyü‘nde düzenlenen seminer ülkenin pek çok kentinden katılımlarla gerçekleşti.

 

10. seminerde onur ödülü Prof. Dr. Sevda Şener’e verildi.

Seminerin gerçekleşmesine destek olan kişi ve kurumlara, değerli katılımcılarımıza teşekkür ederiz.

 

 

IDEA Üyeliği

 

Oluşum Drama Enstitüsü, International Drama/Theatre and Education Association – Uluslararası Drama/Tiyatro ve Eğitim Üst Birliği – IDEA üyesidir.

 

Drama Dersi: Ankara Üniversitesi

Ev Ekonomisi Yüksek Okulu

 

Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi Eğitimi Bölümü drama dersleri 2007-2008 eğitim yılında Oluşum Drama Enstitüsü Ankara Drama Atölyesi‘nde yapıldı.

 

Oluşum Drama Enstitüsü drama lideri ve Milli Eğitim Bakanlığı Özel Aktif Drama Kursu drama eğitmeni Bil. Uzm. Derya Özer tarafından yürütülen derslere Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü’nden 25 civarında 2. sınıf öğrencisi katıldı.

Edebiyat ve Drama Atölyesi

 

Oluşum Drama Enstitüsü başkanı Naci Aslan, AYKARYAY işbirliği ile 2 Haziran 2008 günü 15.00-18.00 saatleri arasında Aydın’da “edebiyat ve drama” atölyesi düzenliyor. 

 

Atölyede edebi eserleri kavramada, belli bir edebi eseri anlamada ve katılımcılara edebiyatı sevdirmede dramanın etkililiği üzerinde durulacak. Atölyeye edebiyat öğretmenleri ağırlıklı olarak katıldı.

Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Kongresi

 

Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneği tarafından 16-17 Mayıs 2008 tarihleri arasında Ankara Ticaret Odası’nda ÜSTÜN ZEKALI ve YETENEKLİ ÇOCUKLAR KONGRESİ düzenlendi.

 

Kongrede Oluşum Drama Enstitüsü drama lideri Bil.Uzm. Derya Özer “Dramaya Giriş” atölyesi yürüttü.

 

16 Mayıs Cuma günü, 14.00-15.30 saatleri arasında, ATO Salon 3’te gerçekleştirilen seminere ilgi hayli fazlaydı.

 

www.ustunyetenek.org

Happy Kids Ödülleri

 

Ankara Happy Kids Okulöncesi Kurumları tarafından 2008 Yılı Okulöncesi Eğitim Ustalarına Saygı Onur Ödülleri ve Happy Kids Okulöncesine Emek Ödülleri sahiplerini buldu.

 

Oluşum Drama Enstitüsü başkanı Naci Aslan, kişisel özellikleri ile tüm eğitimcilere örnek çalışmaları için ödül aldı.

 

Aynı kategoride ayrıca Uzm. Psikolog, F. Nevsun DUMAN (DBY Psikolojik Danışmanlık), Sabahat İNCE (Mavi Melek Çocuk Yuvası Kurucusu) ve Sunay AKIN (Şair, İstanbul Çocuk Müzesi Kurucusu) da ödül aldılar.

 

Bu anlamlı ödül için Happy Kids Genel Müdürü Sayın Ali Ulusoy’a teşekkür ederiz

 

 

Dünya Tiyatrolar Günü 2008

 

Bolu Köroğlu TV…

 

31 Mart 2008, Pazartesi günü saat: 19.15-20.15 arasında Enstitümüz kurucusu Naci Aslan ve TAKSAV Ankara Şubesi Başkanı Yener Aksu, Bolu Köroğlu TV’de ÜNİVERSİTENİZ programına konuk oldular.

 

Dünya Tiyatrolar Günü konulu programı Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gülşen Yegen ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yıldızlar sundu. Programda tiyatronun sorunları, eğitimde tiyatro ve Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali konusunda bilgiler verildi.

Toprak, Su, Ateş

 

Nicedir bir hikâyem var. Serpildikçe belleğimde bilgelikle seyrü sefer eyleyen. Damlalar halkaları büyütürken; köklerim, çatlayan yerin bekçisine emanet iken ve ellerim düşen od ile alev alev… Ben Anadolu’nun sırrına ererken… Toprak, su ateş…  

 

Enstitümüz kurucusu Naci Aslan, TRT Ankara Radyosu’nda yayınlanan, yapımcılığını ve sunuculuğunu Şule Yalçıner’in yaptığı “Toprak, Su, Ateş” isimli programa konuk olarak katıldı.

 

31 Mart 2008 Pazartesi günü saat: 15.35’de banttan yayınlanan programda Aslan “Drama sözcüğünün kaynakları” ile “Anadolu’da oyun ve ritüeller” konularında bilgi verdi.

 

Yayının tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.trt.net.tr/podcast/257/257.xml

 

 

Hüseyin Güllüoğlu İlköğretim Okulu Öğretmenlerine Drama Semineri

 

26 Mart 2008, Çarşamba günü Ankara Keçiören Hüseyin Güllüoğlu İlköğretim Okulu öğretmenlerine drama semineri düzenledik. 

 

25 öğretmenin katılımıyla gerçekleşen semineri kurumumuz drama lideri Naci Aslan yürüttü.

 

Seminerde kısa bir kuramsal bilgilendirmeden sonra öğretmenlerimizden gelen sorular yanıtlandı ve bir eğitimde drama örneği uygulaması yapıldı. Çalışma uygulamdana sonra yapılan değerlendirme ile sona erdi.

Muğla’da Drama Söyleşisi

 

eğitimde  drama - yaratıcı  drama 

 

Naci ASLAN
Oluşum Drama Enstitüsü Başkanı
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Aktif Oluşum Drama Kursu Kurucu Müdürü

 

Tarih: 24 Mart 2008, Pazartesi. Saat: 19.00
Yer: Muğla Belediyesi Konakaltı Kültür Merkezi / MUĞLA

 

Katkıları için Muğla Belediyesi’ne ve Sayın Metin GÖRDÜK’e teşekkür ederiz.

 

Buca’da Drama Söyleşisi

 

Söyleşi: Eğitimde Drama – Yaratıcı Drama

Konuşmacı: Naci ASLAN
Oluşum Drama Enstitüsü Başkanı
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı
Özel Aktif Drama Kursu Kurucu Müdürü

 

Tarih: 21 Mart 2008, Cuma, Saat: 19.00
Yer: Doğa Sanat ve Bireysel Gelişim Merkezi

Bursa’da Drama

 

SÖYLEŞİ: Eğitimde Drama – Yaratıcı Drama… 

 

Eğitimde bir yöntem olarak kullanılan dramadan, bireysel gelişimi destekleyen bir alan olarak dramaya…

 

Dramada temel yaklaşımlar ve ekoller. Doğaçlama, rol oynama, dramatizasyon, oyun ve diğer teknikler. Türkiye’de ve dünyada dramanın tarihi. Drama liderlik programı…

 

Konuşmacı: Naci ASLAN

(Oluşum Drama Enstitüsü Başkanı)

 

Tarih: 19 Mart 2008 Çarşamba, saat: 19.00
Yer: Öznel Dersanesi Haşim İşcan Cad. No: 46
Osmangazi/BURSA

 

Bursa Temsilciliğimiz tarafından düzenlenen söyleşi gösterilen ilgiden dolayı teşekkür ederiz.

Cezaevi Personeli ile Drama

 

Enstitümüz başkanı Naci Aslan liderliğinde 22 Ocak 2008 günü Ankara 2 nolu F Tipi Cezaevi personeline drama atölyesi düzenledik.

 

Cezaevi psikologu Ceren Dedoğluöncülüğünde düzenlenen atölye çalışması, personelin motivasyonunu geliştirmek ve işdoyumu düzeyini arttırmak amacıyla gerçekleştirildi.

 

Yirmi civarında cezaevi çalışanın katıldığı çalışma iki buçuk saat sürdü. Atölyede temel drama alıştırmaları ile iletişim becerilerine dönük çalışmalar yapıldı.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Eğitim Atölyesi

 

Gönüllü Etkinlik Sorumluları‘nın eğitim projesi başladı. 14 Ocak – 15 Mayıs 2008 tarihleri arasında sürdürülen projede gönüllülere çeşitli konularda kuramsal ve uygulamalı eğitimler verildi.

 

14 Mart 2008 Cuma günü gerçekleştirilen Müzede Drama başlıklı atölye çalışmalarını Oluşum Drama Enstitüsü başkanı Naci Aslan da atölye yöneticisi olarak katıldı. Anadolu Medeniyetleri Müze Eğitim Bölümü Danışmanı olan Aslan dışında, drama atölyesinin diğer eğitimcileri ise Prof. Dr. Aysel Köksal Akyol ve Ali Akın Akyol oldu.

Müzede Drama

 

Oluşum Drama Enstitüsü Ankara Drama Liderlik Programı grupları, 8 Aralık 2007 cumartesi günü Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘nde Uzman Ali Akın AKYOL liderliğinde müzede drama çalışması yaptı.

 

Isınma çalışmalarından sonra aşağıdaki 4 temada çalışan gruplara ayrıca çalışmanın başında ve sonunda anket uygulandı.

 

Tema: Kralın Ölümü (Tarihi Kişilik: Midas – Frig Uygarlığı)

Tema: Evlenme Töreni (Obje: İnandık Vazosu-Hitit ve Tabletler-Asur Ticaret Kolonileri Dönemi)

Tema: Doğum Yaparken Yaşamını Yitiren Kadın (Obje: Ana tanrıça Neolitik-Çatalhöyük)

Tema: Oyun Oynayan Çocuklar (Obje: Geç Hitit-Karkamış Oyun Oynayan Çocuk Kabartmaları)

TAKSAV Eğitimde Drama

 

TAKSAV tarafından 16-30 Kasım 2007 tarihleri arasında düzenlenen 12. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali kapsamında “Eğitimde Drama” konulu atölye çalışması düzenledik.

 

Enstitümüz kurucusu Naci Aslan‘ın yönettiği atölye, 19 ve 26 Kasım günleri 18.30-21.00 saatleri arasında 25 katılımla Oluşum Drama Enstitüsü’nde gerçekleştirildi.

İTÜ Maçka Kampüsündeyiz

 

Oluşum Drama Enstitüsü İstanbul Drama Liderlik Programı 2007-2008 döneminden itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü Sosyal Tesis Binası’nda yürütülecek.

 

Yapılan anlaşma gereğince Sosyal Tesis Binasında bulunan farklı mekanlarda yine Cumartesi ve Pazar günleri yürütülecek çalışmalar böylece daha uygun bir mekana taşınmış oldu.

 

Adres: İTÜ Maçka Kampüsü Sosyal Tesis Binası
Teşvikiye - İstanbul

Drama Atölyesi:

Hiç Düşündünüz Mü? Ben Kimim?

 

16 – 24 Kasım 2007 tarihleri arasında Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Yerel Gündem 21 Gençlik Meclisi kapsamında drama atölyesi düzenledik.

 

Oluşum Drama Enstitüsü drama lideri Gökçen Özbek tarafından yürütülen Avrupa Birliği destekli proje kapsamında gerçekleştirilen atölye, yaşları 17 ile 21 arasında değişen Türkiye’den yedi, Letonya’dan altı, Slovenya’dan altı, Romanya’dan beş, İsveç’ten dört ve Polonya ve Hollanda’dan da birer katılımcı ile gerçekleştirildi.

 

Ben Kimim? temalı atölye çalışmalarına çeşitli bedensel engelli gençler de katıldı.

 

Atölye çalışmalarının son gününde liderimiz Gökçen Özbek ve Bursa Devlet Tiyatrosu oyuncusuBora Özkula bir gösteri hazırladılar.

MEV Ankara Özel İlköğretim Okulu’nda Öğretmenlerle Drama

 

28 Haziran 2007 Perşembe günü, Milli Eğitim Vakfı Özel Ankara İlköğretim Okulu öğretmenlerine drama semineri düzenledik.

 

Yaklaşık 50 öğretmenin katıldığı semineri Oluşum Drama Enstitüsü başkanı Naci Aslan yürüttü.

TEGV Ulusal Toplantısı

 

24 Ağustos 2007 günü Koç Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirilen TEGV Ulusal Toplantısında, drama semineri düzenledik.

 

Naci Aslan tarafından yönetilen seminerde 3 gruba; 3 sunum ve 3 uygulama yapıldı.

Oluşum Kanal B’de

 

Oluşum Drama Enstitüsü, 2 Ağustos 2007 Perşembe günü, 09.00 ile 11.00 saatleri arasında Kanal B‘de yayınlanan “Biz Bize” programına katıldı.

 

Programa Oluşum Drama Enstitüsü Başkanı Naci ASLAN, Doç. Dr. Aysel Köksal AKYOL, Drama Lideri Çiçek TÜRKİLİ ve Oluşum Drama Enstitüsü katılımcısı Jeyan İdil ASLAN konuşmacı olarak katıldılar.

Senden Önce Anadolu

 

Oluşum Drama Enstitüsü, Naci ASLAN ile “Evvel Zaman İçinde Anadolu” isimli projede yer alıyor.

 

Proje Anadolu Medeniyetleri Müzesinde gerçekleştiriliyor. Projenin sonucunda ilköğretim çocuklarına yönelik 12 kitaplık set hazırlanması hedefleniyor. Projeye Prof. Dr. Fersun PAaykoç, Doç. Dr. Aysel K. Akyol, Uzm. Ali Akın Akyol ve Naci Aslan danışmanlık yapıyor.

 

 

Leonardo: Evrensel Deha Sergisi 

 

24 Şubat - 24 Mart 2007 tarihleri arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen "Leonardo: Evrensel Deha" Sergisi'nde drama liderlerimizden Göksel Çiğdemoğlu, Pınar Alkan, Zeynep Emir ve Ceren Çiçek çocuklarla atölye çalışması yaptı. Ayrıntılı bilgilerin aşağıda verildiği sergide yapılan atölye çalışmalarına çocukların yoğun ilgisi oldu. 

Herşey dünyanın en güzel varlıklar; çocuklar için...     

 

Leonardo Da Vinci'nin mühendislik harikası olarak kabul edilen, orijinal çizimlerinden inşa edilmiş makinelerin replikalarını barındıran, uluslararası üne sahip, interaktif Leonardo Da Vinci icatları sergisi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, The Partners işbirliği ve Arçelik ana sponsorluğunda gerçekleştirildi. 

 

Uluslararası en büyük ve interaktif Da Vinci icatları sergisi olan "Leonardo: Evrensel Deha" Sergisi, Leonardo Da Vinci'nin 1478 - 1513 yılları arasında tasarladığı ve kendisinin orijinal çizimlerini derinlemesine çalışmış, konularında uzmanlaşmış tarihçiler ve mühendisler tarafından inşa edilmiş benzersiz 40 adet işlevsel, çoğu gerçek ebatlarda replikayı içermektedir. Bu objelerin bazıları ziyaretçilerin kullanımlarına uygun olacak şekilde özel olarak yapılmıştır. 

 

Eserler, Da Vinci tarafından önerilen ve Da Vinci döneminde bulunabilen tahta, ip, tutkal gibi malzemeler kullanılarak, sadece o dönemin aletleriyle, tamamen el işçiliği ile yine Da Vinci'nin talimatlarına göre yapılmıştır. 

 

"Leonardo: Evrensel Deha" Sergisi, makinelerin kullanımına göre 5 bölüme ayrılmıştır. İlk 4 bölüm, Leonardo Da Vinci'ye eserlerinde ilham veren doğanın dört elementi Toprak, Ateş, Hava ve Su'ya göre tasarlanmış replikalardan oluşurken 5. bölüm ise, Da Vinci'nin tasarladığı diğer mekanizmaları içerir. 

 

Ziyaretçiler, interaktif olarak hazırlanan sergide bazı makinelere dokunabilme ve hatta kullanabilme imkanına sahip olacaktır. Türkiye'de ilki İstanbul Rahmi Koç Müzesi'nde gerçekleştirilen interaktif sergi ziyaretçilerine ayrıca, Da Vinci zekasını anlayabilme ve Da Vinci ile eşsiz bir deneyim yaşama şansını da sunuyor. 

Pediatrik Onkoloji Servisinde Tedavi Gören Çocuklarla Drama

 

T.C. Sağlık Bakanlığı Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Onkoloji servisinde tedavi gören çocuklarla Eylül 2006 ayında başlattığımız ve haftada bir gün yapılan atölye çalışması sona erdi.


20 çocukla yürütülen çalışmayı Naci Aslan rehberliğinde, Enstitümüz Drama Lideri Bil. Uzm. Derya Özer yürüttü.

GePGeNç FeSTiVaL

 

Oluşum Drama Enstitüsü 5 – 10 Aralık 2006 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenenGePGeNÇFeSTiVaL‘e katılıdı.

 

Festivalde Enstitümüz drama liderlerinden Semiha Melis Mani, “Kimlik, Kültür ve Kültürlerarası Öğrenme” konulu atölye çalışmasını yürüttü.

 

Atölyede, katılımcıların kişisel deneyimleri hakkında düşünmelerini sağlanarak, doğaçlama, rol oynama, resim ve heykel gibi tekniklerle kimlik ve kültür üzerine çalışıldı. Atölye süresince katılımcıların barındırdıkları birden farklı özelliklerini fark etmeleri hedeflendi.

 

Festivalin ayrıntılar için; www.gepgencfestival.net

Doku Kültür Anaokulu ile

Çocuklara Drama

 

Oluşum Drama Enstitüsü, Ankara Doku Kültür Anaokulu ile ara tatilde çocuklara drama çalışması düzenliyor.

 

Başvuru adresi; Doku Kültür Anaokulu Safranbolu Cad. No. 21 Konutkent/Ankara  www.dokukultur.com

Augusto Boal ve Forum Tiyatro

 

ÖĞRETMENLER GÜNÜ NEDENİYLE İZMİR’de ATÖLYE ÇALIŞMASI ve SÖYLEŞİ

25 – 26 Kasım 2006 İzmir

 

öğretmenler, öğretmen adayları, drama eğitmenleri ve

oyuncular için atölye çalışması

 

Augusto Boal ve  Forum Tiyatro

Atölyede Augusto Boal’in temel tiyatro teknikleri ve temel alıştırmaları konusunda uygulamalı olarak çalışılacaktır.

Yard. Doç. Dr. Kadir ÇEVİK

Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih – Coğrafya Fakülyesi, Tiyatro Bölümü Oyunculuk ASD Öğretim Üyesi / Ankara 

 

Dr. S. Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi

 

Söyleşi: Eğitimde Drama

Yard. Doç. Dr. Selda ERGÜN (Dokuz Eylül Üniv. GSF)
Yard. Doç. Dr. Kadir ÇEVİK (Ankara Üniversitesi DTCF)
Bil. Uzm. Bilge Taşkın CAN (Dokuz Eylül Üniv. Buca EF)

Eğitimde Drama – Yaratıcı Drama

 

Toplumsal Araştırmalar, Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV( Ankara şubesi tarafından düzenlenen 11. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali bu yıl 17 Kasım – 6 Aralık 2006 tarihleri arasında gerçekleşiyor.

 

Enstitümüz Festival bünyesinde aşağıdaki atölye çalışmalarını düzenledi.

 

21 Kasım Salı Eğitimde Drama (Öğretmenler için)

Oluşum Drama Enstitüsü- Naci Aslan

 

28 Kasım Salı Yaratıcı Drama

Oluşum Drama Enstitüsü- Naci Aslan

Amatör Sözcüğü

 

Ankara Kültürlerarası Amatör Film Festivali Kültüre ‘Gönüllülerin’ Alternatif Sanat Etkinliği manifestosu yayınlandı. (25 - 28 Kasım 2005)

 

Manifestoda “amatör” kavramına da tartışmaya açıldı.

Drama eğitimcisi Naci Aslan‘ın hazırlığı devam etmekte olan “Amatörlük Üzerine” isimli bildirisinden de alıntılar içeren amatör kavramının önemi üzerinde duruldu.

 

Aslan bu konuda şunları söylemektedir;

 

“Amatör” sözcüğü Latince’den Fransızca’ya geçerken anlam değişikliğine uğramış gözüküyor. Bunda Paganizmle, Hıristiyanlık arasındaki tüm bağlantıları kesmek isteyen Ansiklopedistlerin etkisi var mıdır bilinmez.

 

Latince’de “seven, müptela, aşık, çılgın, deli gibi seven vb” gibi anlamları olan sözcük “bir işi para karşılığı değil, zevki için yapan” gibi bir anlama dönüşmüştür…

 

https://afsgonulluleri.org/festikult/

TEGV Drama Atölyesi Eğitici Eğitimleri 

 

 

TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) Drama Atölyesi eğitici eğitimleri Naci Aslan danışmanlığı ve liderliğinde devam ediyor.

 

Bu kapsamda TEGV Ankara gönüllülerine 15 - 16 Ekim;  Van gönüllülerine 12 - 13 Kasım; İzmir gönüllülerine 26 - 27 Kasım; 2005 günleri drama atölyesi eğitici eğitimi gerçekleştirdik

Dramada Arayışlar

 

Türkiye 7. Drama Liderleri Buluşması ve Ulusal Drama Semineri 2005, "dramada arayışlar" başlığı ile Ankara'da gerçekleşiyor. 

 

24 - 25 ve 26 Haziran 2005 günleri Ekin Sanatevi'nde gerçekleşecek seminerde konuyla ilgili farklı atölye ve bildiri sunumları olacak.

Eğitim Reformu Girişimi

 

 

Enstitümüz İstanbul Temsilcisi ÇGE. Uzm. Nesrin Karadağ, “Eğitimde İyi Örnekler Konferansı 8 - 9 Nisan 2006″ya Oluşum Drama Enstitüsü’nü temsilen katıldı.

 

Etkinliğe “Oyun Atölyesi” isimli bildiri ile katılan Karadağ, etkinlik sonrasında soruları yanıtladı.

EuroMed Eylem 1 Projesi

 

Oluşum Drama Enstitüsü, EuroMed Eylem 1 Projesi‘ne (Halle- Belçika 18 - 29 Ağustos 2005 ‘The Big Europe for the Little Youngsters’) katıldı.

 

Türkiye’nin dışında Belçika, Ürdün, Fas, Fransa, İtalya’nında yer aldığı projenin genel amacı; “katılımcıların diğer kültürlerle karşılıklı anlayış ve saygı içinde yaşayabilmeleri adına, öncelikle kendi kültürel kimliklerinin daha iyi anlaşılmasının sağlanması ve buradan hareketle stereotype’lar üzerinde çalışmak ve önyargıları kırmak” olarak tanımlanıyor.

 

Oluşum geçen yıl, Eylem 1- Gençlik Değişim Projesi’ne (3 - 16 Mayıs 2004 Dinan- Fransa) Fransa, Tunus, İtalya, İsveç, Malta ile birlikte katılmıştı. Geçen yılki projenin genel amacı ise; “geçirilecek iki hafta boyunca farklı ülkelerden gelen gençlerle diğer kültürlerin keşfedilmesi, katılımcıların deneyimlerini ve becerilerini birbirleriyle paylaşmaları ve birbirlerinden öğrenmeleri, yerel kültürün tanınması, yerel halkın birbiriyle kaynaşmasın sağlanması” olarak belirlenmişti.”

 

Oluşum adına Melis Mani‘nin katıldığı projelere önümüzdeki yıldan itibaren Oluşum Drama Enstitüsü katılımcıları da katılabilecek.

Ankara Rehberler Odası Rehberlerine

Drama Semineri

 

Kısas adı ARO olan Ankara Rehberler Odası üyelerine drama semineri düzenlenyor.

 

Bu çerçevede drama lidieri Naci Aslan da 2 Mayıs 2005 günü drama atölyesi yönetti.

Bolu Eğitim-Sen Drama Semineri

 

Bolu Eğitim-Sen üyelerine drama semineri düzenledik.

 

Seminer 19 Mart 2005 Cumartei günü saat: 11:00'de söyleşi; 12:30'da ise atölye çalışması şeklinde yürütüldü.

Oluşum Ankara Drama Atölyesi

Yılsonu Gösterisi

 

Oluşum Drama Enstitüsü Ankara Drama Atölyesi'ne katılıan çocuk ve gençlerin yılsonu gösterisi 18 - 19 Haziran 2005 günü, Ekin Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. 

 

Oldukça kalabalık bir izleyici grubunun izlediği gösteriler yaş gruplarına göre gerçekleşti. 

ARÇELİK "Bizim Odalar" Projesi

 

Arçelik "Bizim Odalar" Projesi kapsamında, YİBO (Yatılı İlköğretim Bölge Okulları) yönetici ve öğretmenlerine drama eğitimi düzenledik.

 

12 - 13 Şubat 2005 günleri Erzurum'da; 28 Haziran 2005 günü Ordu, Fatsa'da yürütülen eğitim Naci Aslan liderliğinde kalabalık bir öğretmen ve okul yöneticisi grupla gerçekleştirildi.

Öğretmenlere Eğitimde Drama

 

Oluşum Drama Enstitüsü; öğretmenlere yönelik eğitimde drama programı hazırladı. Dört ay süren olan ve yeni ilköğretim müfredatına uygun olarak geliştirilen programın konu başlıklarından bazıları şöyle;

 

* temel drama,

* yaratıcı drama – eğitimde drama,

* dönemsel ve oturum bazında dramanın yapılandırılması,

* sınıfta drama,

* bir ünite konusunun drama yöntemiyle işlenmesi örnekleri,

* dramada ölçme ve değerlendirme.

TEGV Drama Atölyesi Eğitici Eğitimleri 

 

 

TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) Drama Atölyesi eğitici eğitimleri Naci Aslan danışmanlığı ve liderliğinde devam ediyor.

 

Bu kapsamda TEGV Diyarbakır gönüllülerine 26 - 27 Mart; Ankara gönüllülerine 2 - 3 Nisan 2005 günleri drama atölyesi eğitici eğitimi gerçekleştirdik

TEGV Drama Eğitimi

 

20 Şubat 2005 Pazar günü, TEGV İstanbul'da 10:00 - 17:00 saatleri arasında, 40 kişilik bir gruba drama eğitimi düzenledik.

Zonguldak'da Drama Semineri  

 

“Eğitimde Çağdaş Bir Yaklaşım: Drama” semineri 19 Şubat 2005 Cumartesi günü 11.00 – 16.00 saatleri arasında Zonguldak'ta gerçekleştirildi.

 

Oldukça kalabalık bir katılımla gerçekleşen seminere Oluşum Drama Enstitüsü Başkanı Naci Aslan; Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’den Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan, Dr. Ayşe Okvuran, Orff eğitimcisi Gül Erol ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Öğretin Görevlisi Gülşen Yegen’in katıldığı seminerde; 11.00 – 13.00 saatleri arasında söyleşi, 14.00 – 16.00 saatleri arasında ise atölye çalışması gerçekleştirildi.

SPOLIN Atölyesi

 

 

Oluşum Drama Enstitüsü'nün düzenlediği, Amerikalı oyuncu ve yönetmen Jason Hale tarafından yürütülen atölye 31 Temmuz 2005 tarihinde İstanbul’da Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

“… transcend the limitations of the familiar and courageously enter the area of the unknown…”

Viola Spolin

 

 

Yoğun Atölye’de Viola Spolin’in Tiyatro İçin Doğaçlamalar kitabında sözü edilen doğaçlama oyunları ve egzersizlerini temel almaktadır. Atölyede Spolin’in erken dönem temel oyun ve egzersizleri keşfedilecektir. Bu oyun ve egzersizler her seviyeden katılımcıya hayal gücünü, anlık olabilmeyi ve yaratıcılığı geliştirir. Drama liderleri bu konuda görüş kazanacak ve gerekli araçları kendi öğretme, yönetme veya eğitme aşamalarında nasıl kullanacaklarını öğreneceklerdir.

 

Viola, “Deneyimle ve deneyerek öğreniriz. Kimse kimseye bir şey öğretmez. Eğer ortam izin verirse, herkes ne öğrenmek istiyorsa onu öğrenir. Birey izin verirse, çevre ona ne öğretilmesi gerekiyorsa öğretir” demiştir. Spolin’in çalışması bir metot değil, deneyim için daha büyük bir kapasite geliştirmeye yönelik bir yaklaşımdır. Doğru veya yanlış, iyi veya kötü yoktur. Sadece yolunda giden ya da gitmeyen bir şeyler vardır. Yan liderin (drama liderinin) rolü oyunculardan biri olmaktır. Lider bir otorite değildir. Cevaplar onda değildir. Pek çok spor faaliyetinde olduğu gibi koç olarak ekip oyuncularına “gözlerini toptan ayırmamalarını” hatırlatır. Odakta kalma çabası, odak noktasıdır.

 

Spolin Hakkında

 

Doğaçlamanın annesi olarak tanınan Viola Spolin, “Tiyatro Oyunları” çalışmalarıyla, oyuncu yetiştirme ve oyun yaratma konusundaki uygulamalarıyla Amerikan tiyatrosunun görünüşünü değiştirmiştir. Spolin bu konuda “Tiyatro Oyunları (games) her alana, disipline ya da tam katılım, iletişim ve dönüşümün yaratılabileceği her konuya uygulanabilir” demiştir. Spolin çalışmalarıyla pek çok ödül ve fahri doktora dereceleri almıştır. Onun çalışmalarından yararlanan oyuncu ve yönetmenlerin arasında David Mamet, Gene Hackman, Dustin Hoffman, Mike Nichols, Elaine May, Frank Galati, Ron Howard, Rob Reiner, Penny Marshall gibi isimler vardır. Spolin’in çalışması tiyatro dışındaki disiplinlere de taşmış, eğitim, psikoloji, dilbilim, din, akıl sağlığı ve sosyal reform gibi pek çok alanda kullanılır olmuştur.

 

“Playing a game is psychologically different in degree but not in kind from dramatic acting.  The ability to create a situation imaginatively and to play a role in it is a tremendous experience, a sort of vacation from one’s everyday self and the routine of everyday living. We observe that this psychological freedom creates a condition in which strain and conflict are dissolved and potentialities are released in the spontaneous effort to meet the demands of the situation”. Neva Boyd. Viola Spolin’s predecessor and mentor.

 

Jason Hale

 

Jason bir oyuncu, yönetmen, yapımcı ve Viola Spolin drama lideridir. 1991’den beri, Viola Spolin’in oğlu Paul Sills’le beraber çalışma ayrıcalığına erişmiştir. Ayrıca Viola’nın kızkardeşi Beatrice Lee ile de onun doğaçlama tekniğini çalışmıştır. Amerika’da isim sahibi pek çok doğaçlama ustasıyla çalışmıştır.

 

Jason, Spolin’in çalışmalarını New York’ta New Actors Workshop, Stella Adler Studio of Acting, Screen Actors’ Guild genç oyuncular seminerinde, New York University oyunculuk bölümünde yüksek lisans öğrencilerine ve özel atölyelerde yürütmektedir. Ayrıca Amerika’nın çeşitli yerlerinde yerel tiyatro ve okullarda yönetmenlik yapmıştır. Jason aynı zamanda Paul Sills tarafından desteklenen, Viola Spolin’in çalışmalarını sürdürmeyi amaç edinmiştir.

 

Theatre Project Ensemble’ın kurucusudur. 2000 – 2004 yılları arasında kurumun Genel Sanat Yönetmenliği’ni yapmıştır.