1998-1999 Sezonu

 

ANA - BABA - ÇOCUK

 

 

 

Sahneye Koyan: Naci ASLAN

 

OYNAYANLAR

 

Yasemin TOPÇU
Gözde İPEK
Hafize ÇINAR
Duygu KOÇAK
Canan UDİL
Sibel TAŞ
Mehmet YILMAZ
Canberk HACIBALOĞLU
Ufuk ANIL

 

(Oyun Doğaçlama tekniği kullanılarak oluşturulmuştur.)

 

Bu gösteri anneler ve babalar için hazırlanmıştır. Çocuk, ana – babasından görerek, duyarak öğrenir. Ana ve baba çocuğun ilk ve en önemli öğretmenidir.

 

Çünkü çocuğun kişilik gelişiminin % 70 – 80’i okul öncesi dönemde, genetik mirasın yanı sıra ana – babanın elinde oluşuyor.

 

Ana – babalar çoğu kez bunun farkında olamıyorlar.

 

Örneğin aşırı derecede sert, katı, kuralcı bir baba, çocuğuyla ilgili şu yakınmalarda bulunurken, diğer etkenlerle birlikte sorunun nedeninin kendisinden de kaynaklanmış olabileceğini genellikle bilemiyor.

 

Baba şöyle yakınıyor “Çok içine kapanık, beceremeyeceğim diye herhangi bir işi yapmak istemiyor, yabacı insanlara karşı çekingen davranıyor. Öğretmeni de şikayetçi, sınıfta bildiği halde parmağını hiç kaldırmıyormuş”.

 

Gösterimiz Oluşum Tiyatrosu ve Drama Atölyesi Yaratıcı Drama Liderliği çalışmasına katılan lider adaylarımızla hazırlandı. Adayların çoğunluğu çocuk eğitimi ile ilgili insanlardı. Bu nedenle eğitimi ve özellikle aile içi eğitimi konu alan bir gösteri hazırlamaya karar verdik. Aile içinde olup biten olayları komik bir dil kullanarak anlatmaya çalıştık. Açık biçimi benimsedik ve 9 bölümden oluşan gösteriyi hazırladık. Buna bir yaratıcı drama gösterisi denebilir. Oyuncuların herhangi bir tiyatro eğitimi yoktur. Onlar drama lideri olabilmek için, tiyatroyu da bilmek gerektiğine inanıyorlar. Gösterimiz, yapılacak müdahalelerle daha teatral hale getirilebilir. Biz lider adaylarımızın sahnelemeye dair önerilerine bir iki küçük ekleme yaptık. Bunun dışında gösteriye herhangi bir müdahalemiz olmadı. Gösteriyi izlerken şunu unutmamanızı dileriz; bu gösteride geçen olaylar, gerçek yaşamdan alınmamıştır (!).

 

İyi seyirler.