1984 - 1999 YILLARI ARASI ETKİNLİKLER
Amatör Tiyatroların
Örgütlenme Sorunu
Oluşum Tiyatrosu yönetmeni Naci Aslan, 4 – 7 Kasım 1999 tarihleri arasında, ATP (Adana Tiyatro Platformu) ve ATÜK (Amatör Tiyatrolar Üretim ve Yayın Kooperatifi) tarafından Adana’da ortaklaşa düzenlenen ADANA TİYATRO GÜNLERİ’nde Amatör Tiyatroların Örgütlenme Sorunu konulu söyleşiye konuşmacı olarak katıldı.
Söyleşide ülkemizde özellikle 1980 sonrası tiyatro örgütlenme girişimleri üzerinde duruldu.
Adana Tiyatro Günleri 1999
ATP (Adana Tiyatro Platformu) ve ATÜK (Amatör Tiyatrolar Üretim ve Yayın Kooperatifi) tarafından Adana’da ortaklaşa düzenlenen ADANA TİYATRO GÜNLERİ’nde Drama liderimiz Naci Aslan; 6 – 7 Kasım 1999 tarihlerinde, dört oturum şeklinde Tiyatroda Oyun Hazırlamada Oyuncu Temelli Bir Yaklaşım: Yaratıcı Drama konulu atölye çalışması yürüttü.
Aslan atölyede, ritüellerden yola çıkan bir çalışma yaptı. İki günlük atölye çalışması sonunda küçük bir de gösteri hazırlayan grup izleyenlerden büyük beğeni topladı.
İzleyenler arasında bulunan tiyatro adamı Yılmaz Onay ve TOBAV başkanı Tamer Levent Yılmaz Onay katılımcılara beğenilerini dile getirdiler.
Dramada Neredeyiz? II
1999 yılı Kasım ayında, TAKSAV tarafından düzenlenen 2. Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında “Dramada Neredeyiz? – II” isimli forum Oluşum Drama Atölyesi drama lideri Naci Aslan‘ın yöneticiliğinde, Alman Kültür Merkezi Salonu’nda kalabalık bir katılım ile gerçekleşti.
Ankara Alman Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen forumda drama çalışmalarında nitelik sorunu daha fazla tartışıldı.
Son günlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayına hazırlanan drama kitabı üzerinde de durulan tartışmalarda, drama öğretimi yapacak kişilerin eğitiminin önemi üzerinde duruldu
Ahmet Barındırır İlköğretim Okulu
9 Eylül 1999 tarihinde Ankara Ahmet Barındırır İlköğretim Okulu öğretmenlerine drama semineri düzenledik.
Naci Aslan tarafından yürütülen ve 30 civarında öğretmenin katıldığı uygulamalı seminerde sınıfta drama üzerinde duruldu.
Yaratıcı Drama Liderliği Paneli 3
Oluşum Drama Atölyesi tarafından "Yaratıcı Drama Liderliği" başlıklı bir dizi panel düzenlenmesine karar verilmiştir. Drama Liderlerinden gelen talepler üzerine düzenlenmesine karar verilen panellere, hiçbir ayrım yapmaksızın drama ile ilgilenen herkesin katılımının sağlanmasına çalışılacaktır. Bu amaçla üçüncü panel aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
Yaratıcı Drama Liderliği 3
Tarih: 19 Haziran 1999
Yer: Ankara Çankaya Belediyesi Mithatpaşa Konferans Salonu
Yöneten: Naci Aslan
Konuşmacılar
Doç. Dr. Sibel GÜNEYSU
Münevver ÖZEKİN
Özgür BAŞKAYA
Hasan Nami GÜNER
Türkiye Amatör Tiyatrolar Kurultayı
Uzun yıllardır Amatör Tiyatrolarının ülke çapında örgütlenmesi çalışmalarına bir yenisi eklendi. 30 - 31 Mayıs 1999 günleri Ankara Mamak Belediyesi (Eski Devlet Konservatuarı) Salonu'nda yapılan Kurultaya ülke genelinde otuza yakın amatör tiyatro ile yerel birlik temsilcileri katıldı (Anadolu Amatör Tiyatrolar Birliği, Karadeniz Tiyatrolar Birliği, Amatör Tiyatrolar Çevresi).
Kurultay Mamak Belediye Başkanı Sayın Dr. İsmail Değerli'nin açılış konuşmaı ile başladı.
Ankara Deneme Sahnesi adına Sayın Şenol Tiryaki ve TOBAV-IATA adına Sayın Tamer Levent konuşmalarından sonra Lale Ulutepe ve Naci Aslan'ın seçildiği Kurultay Divan'ı oluşturuldu.
Kurutayın ikinci günü Komisyon çalışmaları ile başladı.
Yurtiçi Örgütlenme ve Araştırma Komisyonu geniş katılımla oluşturuldu.
Örgütlenmeye katılacak tiyatroların, alt örgütlenmesi ise şu şekilde oluşturuldu.
A) Dernek ve Sendika Tiyatroları
B) Yerel Yönetim Tiyatroları
C) Kamu Çalışanları Tiyatroları
D) Üniversite ve Okul Tiyatroları
E) Bağımsız Tiyatrolar
F) Diğer Tiyatrolar
Kurultay sonunda TÜRKİYE AMATÖR TİYATROLAR BİRLİĞİ kurulmasına karar verildi.
Birliğin ilk yürütme komitesine Şenol Tiryaki, Naci Aslan, Mehmet Esatoğlu ve Cemal Dönmez seçildi.
Yaratıcı Drama Liderliği Paneli 2
Oluşum Drama Atölyesi tarafından "Yaratıcı Drama Liderliği" başlıklı bir dizi panel düzenlenmesine karar verilmiştir. Drama Liderlerinden gelen talepler üzerine düzenlenmesine karar verilen panellere, hiçbir ayrım yapmaksızın drama ile ilgilenen herkesin katılımının sağlanmasına çalışılacaktır. Bu amaçla ikinci panel aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
Yaratıcı Drama Liderliği 2
Tarih: 15 Mayıs 1999
Yer: Ankara Çankaya Belediyesi Mithatpaşa Konferans Salonu
Yöneten: Naci Aslan
Konuşmacılar
Prof. Dr. Mübeccel GÖNEN
Sevim MİRAL
Ahmet YUVANÇ
Yaratıcı Drama Liderliği Paneli 1
Oluşum Drama Atölyesi tarafından "Yaratıcı Drama Liderliği" başlıklı bir dizi panel düzenlenmesine karar verilmiştir. Drama Liderlerinden gelen talepler üzerine düzenlenmesine karar verilen panellere, hiçbir ayrım yapmaksızın drama ile ilgilenen herkesin katılımının sağlanmasına çalışılacaktır. Bu amaçla ilk panel aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
Yaratıcı Drama Liderliği Paneli 1
Tarih: 24 Nisan 1999
Yer: Ankara Çankaya Belediyesi Mithatpaşa Konferans Salonu
Yöneten: Naci Aslan
Konuşmacılar
Dr. H. Ömer ADIGÜZEL
Nalan OLGUN
Yahya TOKDİL
Ceren Arzu OKUR
Eğitim-Sen Yaratıcı Drama Paneli
Drama liderimiz Naci Aslan Ocak 1999’da Eğitim-Sen Ankara Şubesi tarafından düzenlenen Yaratıcı Drama konulu panele konuşmacı olarak katıldı.
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Araştırma Görevlileri Ayşe Okvuran ve H. Ömer Adıgüzel‘in de konuşmacı olarak katıldığı panel oldukça kalabalık bir öğretmen topluluğu tarafından izlendi.
Dramada Neredeyiz? I
1998 yılı Kasım ayında TAKSAV (Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf) Ankara Şubesi tarafından düzenlenen 1. Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında “Dramada Neredeyiz? – I” isimli forum Naci Aslan yöneticiliğinde gerçekleştirildi.
Ankara Alman Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen forumda drama çalışmalarında nitelik sorunu daha fazla tartışıldı. Son günlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayına hazırlanan drama kitabı üzerinde de durulan tartışmalarda, drama öğretimi yapacak kişilerin eğitiminin önemi üzerinde duruldu.
Forumda 1985 yılından bu yana hareketlenen drama çalışmalarında gelinen nokta üzerinde duruldu.
Amatör Tiyatroların Dünü Bugünü Paneli
Denizli Amatör Tiyatrolar Festivali 1997 kapsamnda, 22 Kasım 1997 Cumartesi günü Amatör Tiyatroların Dünü Bugünü paneli düzenlendi.
Sadık Aslankara, Şenol Tiryaki, Tamer Levent ve Özgür Başkaya'nın konuşmacı olarak katıldığı panelde amatör tiyatroların yaşadığı sorunlar tartışıldı.
Tarihsel bir perspektifte yapılan değerlendirmelerde, amatör tiyatroların örgütlenmesi gerekliliği vurgulanarak son buldu.
Amatör Tiyatrolar ve İşlevleri Paneli
Kurucumuz Naci Aslan, 1997 yılı Kasım ayında TAKSAV tarafından düzenlenen 2. Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında “Amatör Tiyatrolar ve İşlevleri” konulu panele konuşmacı olarak katıldı.
Panele ayrıca TOBAV Başkanı Tamer Levent, Ankara Deneme Sahnesi’nden Prof. Dr. Nurhan Karadağ ve TAKSAV adına Serhan Sarıkaya katıldı.
Okulöncesi Bilgisayar Öğretmenlerine (OPAL) Drama Kursu
Drama liderimiz Naci Aslan 2 Mart - 11 Temmuz 1997 tarihleri arasında, drama kursu başlattı. Ankara’da bulunan Happy Kids Çocuk Bilgisayar ve Sanat Merkezi öğretmenlerine yönelik kurs, merkezin Kızılay’da bulunan salonunda gerçekleşti.
20 civarında okul öncesi bilgisayar öğretmeninin katıldığı kurs Pazar günleri yürütüldü.
Kursta temel olarak dramaya giriş çalışmaları yapıldı. Özellikle iletişim becerileri, yaratıcılık ve empati becerisi üzerinde duruldu.
Kurs Haziran ayı sonunda tamamlandı.
Çağdaş Drama Derneği
Temel Aşama Drama Kursu
Drama liderimiz Naci Aslan 15 Aralık 1994 - 6 Nisan 1995 tarihleri arasında, Çağdaş Drama Derneği katılımcılarına Yaratıcı Drama Temel Aşama kursu yürüttü.
Oluşum Drama Atölyesi'nin kurslarını sürdürdüğü Sıhhiye'deki binasında yürütülen kurs sonunda katılımcılar, kurs katılım belgelerini aldılar.
5. Alaçatı Çocuk Tiyatroları Festivali Seminerleri ve Değerlendirme Toplantısı
TOBAV - ASSITEJ ve Alaçatı Belediyesi tarafından düzenlenen 5. Alaçatı Çocuk Tiyatroları Festivali kapsamında 2 Temmuz 1994 günü iki seminer gerçekleştirildi. Seminerlere Oluşum'dan Naci Aslan katıl.
"Gülen Ağaç" (Yeşil Üretkenlik) seminerinde grubun İstanbul'daki çalışma süreci paylaşıldı.
Tiyatro Uzmanı Rud tarafından gerçekleştirilen ikinci seminerde; grup dinamiği sağlamak ve grubun tanışmaları için yapılan ilk çalışmalar üzerinde duruldu. Duyargalarını açmalarını sağlamak için yapılan konsantrasyon çalışmaları yapıldığı aktarıldı. Çalışmaların yarışma değil, işbirliği hedefli olduğu ve role oturtma yaında öykü anlatıcılığı üzerinde duruldu.
3 Temmuz 1994 günü ise, Alaçatı Belediyesi binasında Festival Değerlendirme toplantısı yapıldı.
VakıfBank Kreş - Yuva - Anaokulu ve Kulüp Çocuklarına
Drama Atölyesi
Drama liderimiz Naci Aslan 1994 - 1995 dönemi itibariyle VakıfBank Kreş - Yuva - Anaokulu - Kulüp (KYA) çocuklarına haftada iki olmak üzere drama atölyesi başlattı. Bankanın Balgat'ta bulunan binasında başlatılan kurs tüm yaş grupları ile Kulüp çocuklarına yönelik düzenlendi.
Not: Söz konusu kurs Naci Aslan tarafından 6 yıl boyunca sürdürülmüştür.
Ankara Kültür Platformu
1 Temmuz 1994 tarihi itibariyle Mimarlar Odası Ankara Şubesi öncülüğünde ANKARA KÜLTÜR PLATFORMU çalışmaları başladı.
Ankara’daki pek çok demokratik kitle örgütünün katıldığı platform 18 – 26 Şubat 1995 tarihleri arasında bir Kültür Haftasıdüzenledi. Hafta boyunca oyunlar sergilendi, paneller yapıldı ve çeşitli sergiler açıldı.
Oluşum Tiyatrosu bu kapsamda Naci Aslan’ın yönettiği “Çocuklar Yönetimde” isimli oyunu 18 ve 25 Şubat 1994 tarihlerinde sergiledi.
Amatör Tiyatroların Örgütlenmesi Paneli
14 – 19 Mayıs 1994 tarihleri arasında Denizli Belediyesi tarafından düzenlenen, Denizli Belediyesi 10. Uluslararası Amatör Tiyatrolar Festivali kapsamında Türkiye’de Amatör Tiyatroların Bölgesel ve Federatif Olarak Örgütlenmeleri ve Amatör Tiyatroların Önemi konulu panel, Oluşum Tiyatrosu yönetmeni ve Anadolu Amatör Tiyatrolar Birliği Başkanı Naci Aslan’ın yöneticiliğinde gerçekleşti.
Panele TOBAV‘dan Selçuk Yöntem, İstanbul Amatör Tiyatrolar Çevresi‘nden Lale Ulutepe, Ankara Deneme Sahnesi‘nden Şenol Tiryaki ve Anadolu Amatör Tiyatrolar Birliği‘nden Selim Kalıç katıldılar.
Radyo ANKİ’de Drama Söyleşisi
Drama eğitimcimiz Naci Aslan ve Oluşum Drama Atölyesi’nden iki katılımcımız, 21 Ağustos 1993 günü Ankara Büyükşehir Belediyesi radyosu, RADYO ANKİ‘de yayınlanan “Yaz Sefası” programına konuk olarak katıldılar.
Programda genel olarak Türkiye’deki drama çalışmalarından söz edildikten sonra, Oluşum Drama Atölyesi çalışmaları anlatıldı ve küçük katılımcılarımız da duygularını paylaştı.
Türk - Alman Yaratıcı Drama Projesi
2 Nisan 1994 tarihinde Federal Almanya‘nın Lingen kentinde, Almanya’dan Türkiye’ye kesin dönüş yapan ailelerin 12-18 yaş arası çocuk ve gençlerine yönelik drama çalışması projesi başladı.
Projenin Türkiye ayağında Oluşum'da yer aldı. BAG (Bundesarbeitsgemeinschaft Spiel und Theater – Federal Çalışma Birliği Oyun ve Tiyatro) öncülüğünde başlayan projede pek çok dramacı görev aldı.
ARTSCENICO
Artscenico 25 Şubat 1993 tarihinde Federal Almanya‘nın Gelsenkirchen kentinde Artscenico tarafından Uluslararası Tiyatro Projesi çalışmaya başladı.
Projenin hazırlık aşamasına kurucumuz Naci Aslan da katıldı.
Yaratıcı Drama Paneli
Kasım 1992‘de Çankaya Belediyesi Maltepe Konferans Salonu’nda; Anadolu Amatör Tiyatrolar Birliği tarafından organize edilen Yaratıcı Drama konulu paneli Naci Aslan yönetti.
Panele konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. İnci San, Devlet Tiyatrosu oyuncuları Selçuk Yöntem ve Erdinç Dinçer katıldılar.
Yaratıcı Drama Liderlik Kursu
TOBAV (Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Vakfı) başkanı Tamer Levent ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Güzel Sanat Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci San öncülüğünde düzenlenen (1990-1992) YARATICI DRAMA LİDERLİĞİ kursuna Oluşum’dan katılan liderler yeterlilik belgelerini aldılar.
Kurs ağırlıklı olarak TMO Anaokulu Salonu’nda gerçekleşti.
Dünya 2. Çocukların Tiyatroları Festivali
Nisan 1992 yılında IATA (Uluslararası Amatör Tiyatrolar Birliği) tarafından organize edilen ve Türkiye’yi Oluşum Tiyatrosu’nun Küçük Prens isimli oyunla temsil ettiği DÜNYA 2. ÇOCUKLARIN TİYATROLARI FESTİVALİ’nde Alman drama uzmanı Rolff DENNEMANN ile birlikte liderimiz Naci Aslan ortak atölye yönetti.
15 ayrı ulustan, 15 çocuğun katıldığı atölye iki gün sürdü ve çocuklarla eğlenceli uygulamalar yapıldı.
Dahah Güzel Bir Dünya İçin Sanat
İlköğretim Çocuklarıyla Drama
1991 yılı Ekim ayı itibariyle drama liderimiz Naci Aslan; Tiyatro Özgün Deneme‘ye devam eden ilköğretim çocuklarına yönelik olarak düzenlenen drama atölyesinde liderlik yapmaya başladı. Tiyatronun Sıhhiye’deki mekanında yürütülen çalışmaya 20 civarında ilköğretim öğrencisi katıldı.
Çalışmada yaratıcılık, sözel ve bedensel ifade becerileri ve oynama becerisi üzerinde ağırlıklı olarak duruldu. Pazar günleri iki saat olarak yürütülen atölyeye 1992 yılı Haziran ayında kadar devam edildi.
Uygulamalı Sanatlar ve Anadolu Kız Meslek Lisesi
(100. Yıl Kız Meslek Lisesi) Öğrencileriyle Drama - Tiyatro Atölyesi
1990 - 1991 sezonunda Uygulamalı Sanatlar ve Anadolu Kız Meslek Lisesi (100. Yıl Kız Meslek Lisesi) Öğrencileriyle Drama - Tiyatro Atölyesi düzenledik ve tiyatro gösterisi hazırladık.
Drama lideri Naci Aslan tarafından yönetilen çalışma sonunda Çorak Toprak isimli oyun sahnelendi. Oyun 1 Aralık 1990, 5 Ocak, 26 Mayıs, 8 Haziran 1991 tarihlerinde okulun Ankara Emek Mahallesindeki binası tiyatro salonunda sergilendi.
Yoğun ilgi gören oyun izleyiciler tarafından çok beğenildi.
BATIKENT HALKEVİ
TİYATRO ÇALIŞMASI
1 Nisan 1990 tarihi itibariyle Batıkent Halkev'ndei üyeler ve gençlere yönelik drama - tiyatro çalışması başlattık.
Naci Aslan tarafından yürütülen çalışma sonunda bir oyun sahnelenmesi kararlaştırıldı.
İlk uygulamalarda tanışma-ısınma ve kaynaşma çalışmalarından sonra sahne için gerekli olan oyunculuk alıştırmaları yapıldı. Sonrasında ise bireyden gruba doğru yönelen doğaçlama çalışmaları yapıldı.
KEÇİÖREN TİYATRO FESTİVALİ
26 Mart etkinlikleri çerçevesinde, Keçiören'de düzenlenen tiyatro festivalinde oyunlarını sergileyen 7 amatör tiyatro topluluğuna Keçören Belediyesi tarafından plaket verildi.
Oluşum Tiyatrosu'da festivale katılmış ve oyunu segilemişti.
Keçiören Belediye Başkanı Hamza Kırmızı tarafından verilen plaketler sonrası değerlendirme oturumu gerçekleştirildi.
Mart 1991 - Cumhuriyet
BAŞKENT TİYATRO ŞENLİĞİ
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce 27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedeniyle tiyatro şenliği düzenlendi.
Şenlikte Ankara'da bulunan 17 tiyatro grubu, 19 oyunu yoğun ilgi nedeniyle 43 kez sergiledi. Oyunlar 22.000 Ankara'lı tarafından izlendi.
Oluşum Tiyatrosu şenliğe Dario Fo'nun yazdığı ve Naci Aslan tarafından yönetilen "BİR ANARŞİSTİN RASTLANTISAL ÖLÜMÜ" isimli oyunla katıldı ve oyun yoğun ilgi nedeniyle 2 kez sergilendi. Oyun 1.000 civarında Ankara'lı tarafından izlendi.
30 Mart 1991 - Cumhuriyet
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'nin
TİYATROLARA YARDIMI
Ankara Büyükşehir Belediyesi
tarafından özel tiyatrolara yapılacak belli oldu.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri
Timur Erkman başkanlığında; Aydin Köymen, Senol Tiryaki, DTCF temsilcisi Nurhan Karadağ, konservatuvar temsilcisi Lemi Bilgin, Devlet Tiyatroları temsilcisi Dinçer Sümer, tiyatro yazarı Tuncer Cücenoglu, Uğur Bilge ve Tamer Levent'ten olusan secici kurulun değerlendirmesi sonucu yardım alan tiyatrolar.
Ankara Sanat Tiyatrosu
Ankara Halk Oyuncuları Tiyatrosu
Ankara Deneme Sahnesi
Ankara Halk Tiyatrosu
Can Cocuk Tiyatrosu
Devlet Tiyatro Opera ve Bale Vakfı TOBAV
Ekin Tiyatrosu
Sahne Tiyatrosu
SBF Tiyatro Topluluğu
Oluşum Tiyatrosu
Tiyatro Özgün Deneme
Barışın Dostlar Tiyatrosu,
Ankara Yeni Meydan Sahnesi
Sanat Cevresi Ankara Sehir Tiyatrosu
6 Aralık 1990 Cumhuriyet
ÖZGÜRLÜK OYUNU - AF
Ankara Yenimeydan Sahnesi tarafından sahneye konulan oyunda, Oluşum'dan Naci Aslan da rol aldı.
Ankara Gençlik Parkı Açıkhava Sahnesi'nde sergilenen oyunu Adem Atar yazdı, Mustafa Takmaz yönetti.
ABC ODA TİYATROSU
ABC Galeri yöneticisi Sayun Ahmet Say öncülüğünde galeride ABC Oda Tiyatrosu kurduk. İlk oyunumuz Orhan Asena'nın KAPILAR isimli oyunu oldu.
2 Mart 1990 - Cumhuriyet
NEŞEM KREŞ DRAMA ATÖLYESİ
Oluşum, 3 Ekim 1989 tarihi itibariyle Ankara Neşem Kreş çocuklarına drama atölyesi düzenledi.
4, 5 ve 6 yaş çocuklarına düzenlenen atölye çalışmaları, kurumun Gaziosmanpaşa - Ankara'daki binasında, drama lideri Naci Aslan liderliğinde; Gül Şeremet ve Hira Doğrul asistanlığında 3 Ekim 1989 - 19 Mart 1990 tarihleri arasında gerçekleşti.
ARTVİN KÜLTÜR DERNEĞİ
DRAMA ATÖLYESİ
Artvin Kültür Derneği'nin Kızılay, Ataç Sokakta bulunan merkezinde ilköğretim çocuklarına yönelik drama kursu düzenledik.
1989 - 1990 döneminde, bir yıl boyunca yürütülen yaratıcı drama kursu drama lideri Naci Aslan tarafından yönetildi.
Oluşum artık farklı kurumlarda drama atölyeleri düzenliyor ve bu etkinlikler önümüzdeki yıllarda da devam edecek.
ÇOCUKLARLA DRAMA ATÖLYESİ
Drama liderimiz Naci Aslan 29 Eylül 1989 tarihi itibariyle Can Sanatevi'nde drama kursu liderliğini yürüttü.
1989 - 1990 ve 1990 - 1991 dönemlerinde, iki yıl boyunca okulöncesi ve ilköğretim çocuklarına yönelik yürütülen yaratıcı drama atölye çalışmaları Eyül - Haziran ayları arasında sürdürüldü.
TRT ANKARA RADYOSU
14 Haziran 1989 günü TRT Ankara Radyosu'nda söyleşiye katıldık.
Naci Aslan'ın konuşmacı olduğu programda Drama ve Tiyatro konuları tartışıldı.
Aslan Dramanın genel tanımları ile ülkemizdeki drama çalışmalarının tarihi hakkında bilgi verdi.
SİYASAL Dergi Naci Aslan Röportajı
SBF öğrencileri yay1nı olan SİYASAL dergisinin Mayıs 1989 tarihinde yayınlanan 2. sayısında, Naci Aslan ile yapılan röportaj yayınladı.
Yiğit Yavuz tarafından yapılan röportajda Oluşum Gençlik ve Çocuk Tiyatro'sunun çalışmaları ve ilkeleri hakkında bilgiler paylaşıldı.
Sayın Yiğit Yavuz'a teşekkür ederiz.
ABC GALERİ DRAMA ATÖLYESİ
Çocuklara Drama Kursu
ABC Galeri yöneticisi değerli Ahmet Say'ın önerisiyle, Kızılay ABC Galeri kafe katında çocuklara yönelik drama kursu düzenledik.
Drama liderimiz Naci Aslan liderliğinde1989 - 1990 döneminde, okulöncesi ve ilköğretim çocuklarına yönelik yürütülen kursun ilki 7 Nisan - 23 Haziran 1990 tarihleri arasında gerçekleşti.
Türkiye'de bir ilk olan çocuklarla drama atölyesi çalışmamıza; öğretmenler, öğretim elemanları ve tiyatro eğitimcileri zaman zaman gözlemci olarak katıldılar.
Bu isimler; Doç. Dr. İnci San, Sevda Çevik,
"GECENİN İÇİNDEYİZ"
Aşk Artık Burada Oturmuyor
7 Mart 1989 günü TRT Televizyonu tarafından çekimleri yapılan oyun TRT Televizyonuda da gösterildi.
Ünlü yazar sayın Nazlı Eray'ın talebi üzerine, yazarın son romanının ("GECENİN İÇİNDEYİZ" Aşk Artık Burada Oturmuyor) bazı bölümleri Naci Aslan tarafından oyunlaştırıldı ve yönetildi.
Ankara Vakkoroma Sanat'ta sergilenen oyunda başta Nazlı Eray olmak üzere, Oluşum katılımcıları rol aldı.
OLUŞUM DRAMA ATÖLYESİ
1987 – 1988 dönemi yetişkinlere yönelik yaratıcı drama çalışmamız Artvin Kültür Derneği‘nde Ekim 1987 – Haziran 1988 arasında dokuz ay sürdü.
Naci Aslan liderliğinde gerçekleşen çalışma, hafta içi akşam üç saat ve hafta sonu gündüz dört saat olmak üzere haftada yedi saat olarak sürdürüldü.
Öğretmen adayları ve amatör tiyatrocuların ağırlıklı olduğu grubun Eylül ayında yapılan duyurusuna kapasitenin çok üzerinde (70 civarında) talep olması nedeniyle, iki aşamalı eleme sınavı yapıldı. İki hafta süren elemenin ardından seçilen 35 kişi ile çalışma sürdürüldü.
Çalışmada daha çok yaratıcı oyunculuk, doğaçlama becerisi, sahne bilgisi ve tiyatro kuramları üzerinde duruldu.
Bu çalışmadan sonra artık Oluşum Drama Atölyesi‘nin kurulması gündeme geldi.
Atölyenin Oluşum Tiyatrosu bünyesinde kurulması ve bir ön çalışmanın ardından, atölye çalışmalarının Oluşum’un kendi mekanında yürütmesinin daha sağlıklı olacağı sonucuna varıldı.
ARTVİN KÜLTÜR DERNEĞİ
DRAMA ATÖLYESİ
Oluşum, 1 Eylül 1986 tarihi itibariyle Artvin Kültür Derneği‘nde çalışmaya başladı. Derneğin Kızılay Ataç Sokak’ta bulunan merkezinde yürütülen çalışmalardan ilki yetişkinlere dönük Yaratıcı Drama Atölyesi oldu.
30 civarında bir katılımla başlayan kurs çalışmalarını Naci Aslan yürüttü.
Yaratıcılık, iletişim becerileri ve oyunculuk becerisine dönük olarak yürütülen çalışmalar hafta içi ve hafta sonu olmak üzere haftada iki gün olarak sürdürüldü. 1986-1987 dönemi dokuz ay süren çalışmaların sonucunda grupla bir oyun sahneye kondu.
YETİŞKİNLERLE DRAMA - TİYATRO
Oluşum, Ocak 1986 ayı itibariyle Yörem Halk Bilimi Topluluğu‘nun Maltepe’deki merkezinde tiyatro kursu düzenledi.
Naci Aslan‘ın liderliğinde gerçekleşen çalışmalar merkezin dışında Maltepe İlkokulu Tiyatro Salonu‘nda da yürütüldü.
40 civarında katılımla gerçekleşen çalışmalar sonunda çeşitli kısa oyunlar hazırlandı ve düzenlenen etkinlikte sergilendi.
Bu oyunlarda; Turgut Üngör, Süleyman Değer, Tümay Berkin, Nermin Uğur, Suat Karaibrahimoğlu başta olmak üzere tüm grup görev aldı.
BASINDA OLUŞUM
Oluşum Gençlk ve Çocuk Tiyatrosu ile ilgili çeşiti gazete de dergilerde haberler yayınlandı.
Barış Gazetesi - 29 Mart 1985
Yarın Dergisi - Mart 1985
Cumhuriyet Gazetesi Dergi - 23 Mart 1986
Cumhuriyet Gazetesi - 14 Nisan 1986
ŞEREFİYE - Başar Sabubcu'nun "Şerefiye" adlı oyunu "Ankara Metropol Kültür Sitesi"nde 20 Mart günü oynanmaya başladı.
(OGEÇ) Oluşum Gençlik ve Çocuk Tiyatrosu'nun sunduğu oyun, 27, 29 ve 30 Mart 1986 günleri de oynanacak.
BÜYÜK MECLİS GAZETESİ
Oluşum Gençlik ve Çocuk Tiyatrosu'nun hazırladığı Cephede Piknik isimli oyunla ilgili Büyük Meclis Gazetesi'nin 15 Temmuz 1985 tarihli yayınında haber yayınlandı. Haber içeriği;
Cephede Piknik
Oluşum Gençlik ve Çocuk Tiyatrosu, Fernando Arrabal'ın "Cephede Piknik" adlı oyununu sergiliyor.
Tiyatro sezonunda prova alacak ya da oyunu sahneleyecek bir yer bulamayan topluluk, bu nedenle profesyonel tiyatroların sezonu bitirmelerinden sonra, kendilerine salon bulma uğraşındalar. Ancak ölü sezon dolayısıyla, arzulanan seyirciyi bulamama kaygusu taşıyorlar.
Naci Aslan'ın yönettiği oyunda kadro şu adlardan oluşuyor: Naci Aslan, Demet Banu Birgün, Turgut Üngör, Cumhur Ersen, Aksu Birben.
OLUŞUM GENÇLİK ve
ÇOCUK TİYATROSU
Oluşum Gençlik ve Çocuk Tiyatrosu (OGEÇ), Ekim 1984 ayı itibariyle Maltepe Halk Eğitimi Merkezi'nde tiyatro kursu düzenledi.
OGEÇ kurucusu Naci Aslan‘ın liderliğinde gerçekleşen çalışmalar merkezin dışında farklı mekanlarda da yürütüldü.
Grup ayrıca Fernando Arrabal'ın yazdığı, Naci Aslan'ın yönettiği CEPHEDE PİKNİK oyununu çalışmaya başladı. Oyunda Naci Aslan, Turgut Üngör, Cumhur Ersen, Süleyman Değer, Aksu Birben, Mehmet Birgün ve Demet Birgin rol aldılar.
Oyun Ankara ve Aydın'da sahnelendi.
KURULUŞ SÜRECİ III
KURULUŞ SÜRECİ II
İlk genel toplantımızda grubun adını koyduk. Grubumuzun adı “OLUŞUM GENÇLİK ve ÇOCUK TİYATROSU” oldu. (Ekim 1984)
Grubumuz için komisyonlar oluşturduk.
Hukukçu bir arkadaşımız Yenetmeliğimizi hazırladı.
Ayrı ayrı yapılan seçimlerle komisyonlar şöyle oluşturuldu.
1. Başkanlık
2. Yönetim Kurulu
3. Disiplin Kurulu
4. Dramaturgi
5. Araştırma, Yazım ve Arşiv
6. Basın ve Halkla İlişkiler
7. Maliye
8. Sahne Komisyonu
a) Dekor
b) Işık - Efekt
c. Kostüm
d) Müzik - Dans
e) Makyaj
KURULUŞ SÜRECİ I
Bulunduğumuz tiyatro grubundan farklı şeyler düşünüyorduk.
En temel sorunsalımız, o dönemde yoğun olarak yaşadığımız yabancılaşma ve iletişim eksiklikleri idi. Şöyle diyorduk: “İnsanlar birbirlerini anlamaya çalışmalılar, anlamak için çaba harcamalılar.”
Bir kaç arkadaş Dost Kitabevi karşısındaki kahvehanede buluştuk ve neler yapabileceğimizi tartıştık.
Sonraki bir iki toplantıda da tartışmalar devam etti. Bu süreçte içimizden ayrılanlar oldu.
Sonunda bir Tiyatro Grubu kurmaya karar verdik. (Ekim-Kasım-Aralık 1984)
Ancak grubun ismini yeni katılımcılarımızla birliktebelirlemek istedik.
Mekân önemli bir sorundu. O zamanlar grubumuzun kurucusu Naci Aslan, Maltepe Halk Eğitimi Merkezi’nde ücretli öğretmen olarak tiyatro kursları veriyordu. Tiyatromuz orada çalışmaya başladı. Elimizde bir metin vardı (Cephede Piknik) ve biz bu metni çalışmak istiyorduk.
Halk Eğitim Merkezi Tiyatro kurslarına katılanlara duyuru yaptık ve grubumuza katılmalarını istedik. Gruba çok sayıda katılım oldu.