1990-1991 Sezonu

 

BİR ANARŞiSTİN RASTLANTISAL ÖLÜMÜ

 

 

Yazan: Dario FO
Çeviren: Yalçın BAYKUL
Yöneten: Naci ASLAN

 

Müzik: Ateş YAYLIOĞLU
Işık/Efekt: Murat AVŞAR 
Aksesuar: Demet Banu ASLAN
Dekor: T. Tarık GÜNEY
Suflör: Arzu KARADERE


OYNAYANLAR

 

Deli: Ziya SANIVAR
Bertozzo: İbrahim ÇAPKIN
Sportsman: Şemi KAHRAMAN
Emniyet Müdürü: Naci ASLAN
Polis Memuru: T. Tarık GÜNEY
Gazeteci Bayan: D. Banu ASLAN 

 

Oyunda bir işçi tutuklandıktan sonra İtalyan Emniyet Müdürlüğü’nün penceresinden atılarak öldürülür. Bir deli (belki de akıllı) işçinin öldürülme nedenini araştırmak üzere müfettiş kılığına girerek emniyet müdürlüğüne girer. Deli’nin (!) özelliği çeşitli rollere kolayca girebilmesidir. Soruşturma ile başlayan oyun delinin yargıç kılığına girmesi ile gelişir. 

 

Sevgili Ziya SANIVAR’ın Deli rolünü yorumlayışı gerçekten görülmeye değerdi. Bu değerli oyuncuyu aramızda görmek bizi son derece mutlu etmişti. O’nu şimdi ve bir kez daha sevgi ve saygıyla selamlıyoruz. 

 

Dari FO güncel politik sorunlardan yola çıkarak yazdığı güldürülerle tanınmış bir tiyatro adamı. 1958 yılında karısı ile birlikte kurduğu “DARIO FO – FRANCE RAME” topluluğuyla sergilediği politik oyunlar nedeniyle çeşitli baskılar görmüş ve sonunda topluluğu dağıtmıştır.

 

Ama hemen ardından “Il Colletivo Teatrale La Commune“ isimli bir başka topluluk kurarak oyunlarını sürdürmüştür. Topluluk bir yığın baskı ve engellemelere rağmen çizgisinden ödün vermemiştir.